Total Pageviews
Thursday, February 3, 2011
Ketam black Pepper versi CikMah
Rasanya ramai yang menggemari makanan ini.Kalau pergi ke mana-mana restoran makanan laut,pasti hidangan ini menjadi pilihan.Tapi mak aihh...harganya tak berbaloi langsung dengan hidangan yang dipesan. Ada yang terlebih lada hitam, tak ada rasa langsung dan pelbagai lagilah.Di sini saya perturunkan resepi ketam black pepper versi sendiri ikut selera.Itu pun apabila rajin memasak atau teringin nak makan ketam. Kalau di kedai mahu melayang beratus-ratus setakat nak makan seekor dua ketam ni..
Bahan-bahannya:
4 ekor ketam (potong 2 jadi 8)
2 biji bawang besar
5 biji bawang putih
2 biji telur
2 camb. lada hitam
sedikit lobak merah
sedikit bunga kobis
1 biji cili benggala
Cara:
1.Ketam dilumur dengan kunyit,garam dan tepung jagung.
2.Goreng ketam tersebut sehingga masak, kemudian diangkat dan ketepikan.
3.Tumis bawang besar dan bawang putih yang telah dipotong.
4. Masukkan serbuk lada hitam diikuti dengan cili benggala.
5.Masukkan bunga kobis dan lobak merah diikuti dengan ketam yang digoreng tadi.
6.Pecahkan telur, kacau dan perasakan dengan sos tiram.Siap dan boleh dimakan.Senangkan!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment